Η πόλη της Ρόδου χρονολογείται από το 408 π.Χ. και βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού της Ρόδου της Δωδεκανήσου. Η πόλη συνδυάζει υπέροχα το αρχαίο με το μοντέρνο κι αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη – την Παλιά Πόλη και τη Νέα Πόλη. Αυτό τη καθιστά ως μια από τις ομορφότερες και ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου. Παρακάτω ακολουθούν πληροφορίες για την παλιά και τη νέα πόλη, καθώς και μια λίστα με τα καλύτερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε και τα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη πόλη της Ρόδου. Η επίσκεψη της πόλης της Ρόδου είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο νησί της Ρόδου.
Η μεσαιωνική πόλη της της Ρόδου βρίσκεται στην καρδιά της σύγχρονης πόλης. Το 1988 συμπεριλήφθηκε στην λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Περπατώντας μέσα από τα τείχη της μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας να χαθεί και να περιπλανηθεί στο λαβύρινθο των πλατειών και των στενών πλακόστρωτων δρόμων. Μεσαιωνικά κτίρια που θυμίζουν κάστρα, σπίτια, τζαμιά, βρύσες, ήσυχες πλατείες, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλη εποχή.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων πέρασαν πολλοί κατακτητές από το νησί. Σαν πρώτοι καταγράφονται οι Έλληνες, ακολουθούμενοι από τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς. Αργότερα τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, μετά τους Οθωμανούς Τούρκους, τους Ιταλούς και τελικώς πίσω στην Ελλάδα. Αυτό οδήγησε σε ένα συνδυασμό αρχιτεκτονικής διαφορετικών περιόδων που κοσμεί τα κτίρια και μνημεία της.
Στην καλοδιατηρημένη αυτή μεσαιωνική πόλη ζουν μόνιμα περίπου 2.500 κάτοικοι ενώ εργάζονται πάνω από 7.500. Είναι το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος όλων των επισκεπτών του νησιού και προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στους τομείς του εμπορίου, των τροφίμων και της ψυχαγωγίας.
Οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη είναι ένα καθολικό θρησκευτικό στρατιωτικό τάγμα που αφιερώθηκε στην ανακοπή της εξάπλωσης της ισλαμικής θρησκείας, βοηθώντας ταυτόχρονα φτωχούς και αρρώστους. Το τάγμα ήταν υπεύθυνο για την κατασκευή του επιβλητικού νοσοκομείου από το 1440 έως το 1489. Με έναν πανέμορφο κήπο-αυλή γεμάτο με αρωματικά βότανα στο μπροστινό μέρος, το κτίριο φιλοξενεί σήμερα το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Εδώ μπορείτε να δείτε αρχαιλογικά ευρήματα από όλο το νησί, όπως δοχεία, μαρμάρινα αγάλματα, εκπληκτικά ψηφιδωτά και επιτύμβιες στήλες.
Εντύπωση επίσης προκαλεί ένα λευκό μαρμάρινο άγαλμα που αναπαριστά ένα γυμνό κοριτσι που σκύβει έχοντας τα δάχτυλά στα μαλλιά της. Το άγαλμα είναι η Αφροδίτη της Ρόδου και χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ.
Η πλακόστρωτη οδός των Ιπποτών εκτείνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο έως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Είναι επενδεδυμένη με γοτθικές καμάρες και πέτρινα κτίρια και διατηρεί την εμφάνιση που είχε κατά τον 15ο και 16ο αιώνα. Εκεί βρίσκονταν τα πανδοχεία των ιπποτών. Η σειρά τους ταξινομήθηκε σύμφωνα με 7 γλώσσες. Συγκεκριμένα την Άραγκον, την Ωβέρνης, την Αγγλική, την Ιταλική, τη Γερμανική, την γλώσσα της Προβηγκίας και τη Γαλλική. Κάθε μια από αυτές ςίχε το δικό της «Πανδοχείο» στο οποίο τα μέλη συναντιόντουσαν και γευμάτιζαν.
Στην αρχή της Λεωφόρου στην πλατεία του Μουσείου βρισκόταν το Νοσοκομείο των Ιπποτών, το οποίο στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου (11ος αιώνας μ.Χ.), η οποία κατά τους Βυζαντινούς χρόνους λειτούργησε ως Μητροπολιτική Εκκλησία των Ορθόδοξων Χριστιανών και αργότερα, όταν οι Ιππότες κατέλαβαν τη Ρόδο, λειτούργησε ως Καθολική Εκκλησία. Στο τέλος της Λεωφόρου των Ιπποτών, στην πλατεία Κλεόβουλου, υψώνεται το υπέροχο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Περπατώντας στο δρόμο είναι ένα από τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να κάνετε στην πόλη της Ρόδου. Όπου κι αν διαμένετε, ένας περίπατος στην οδό των Ιπποτών είναι αναμφισβήτα ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη πόλη της Ρόδου, όταν βρεθείτε εκεί.
Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, βρίσκεται πάνω στην οδό των Ιπποτών και είναι ένα τεράστιο προπύργιο με τριπλό τοίχωμα. Δε μπορείτε να μη το δείτε αφού είναι χτισμένο στο υψηλότερο σημείο της Μεσαιωνικής Πόλης.
Κατασκευάστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα, στη θέση του παλαιότερου βυζαντινού φρουρίου (7ος αιώνας μ.Χ.) από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Το κτίριο παρήκμασε μετά την αναχώρηση των ιπποτών και βρέθηκε σε πολύ κακή κατάσταση με αποκορύφωμα το το 1856 που καταστράφηκε εν μέρει από μια έκρηξη. Ωστόσο, οι Ιταλοί το έχτισαν ξανά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 για να χρησιμεύσει ως παραθεριστική κατοικία του βασιλιά Εμμανουήλ Γ΄ και αργότερα για τον Μουσολίνι.
Αυτή η ιδιότροπη δομή με επάλξεις και πύργους, αντίκες, αρχαιότητες και ψηφιδωτά δάπεδα με βότσαλα έχει περισσότερα από 150 δωμάτια, 20 από τα οποία είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες. Στο ισόγειο στεγάζονται μόνιμα δυο μεγάλες εκθέσεις ενώ στον πρώτο η συλλογή από το Βυζαντινό Μουσείο. Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του τάγματος των Ιπποτών. Είναι κι αυτό σίγουρα ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη πόλη της Ρόδου.
Ο Μεσαιωνικός Πύργος του Ρολογιού, χτίστηκε αρχικά στα τέλη του 7ου αιώνα κι έχει περάσει από πολλές ανακατασκευές. Μια έκρηξη το 1856 τον κατέστρεψε και στη συνέχεια ξαναχτίστηκε με μπαρόκ πινελιές. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ανεβείτε στην κορυφή του πύργου όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Η καλύτερη στιγμή να το επισκεφτείτε είναι αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί!
Τεράστια τείχη περικλείουν την πόλη και γύρω από τα τείχη υπάρχουν πύλες που χρονολογούνται από την περίοδο των Ιπποτών. Ένας περίπατος κατά μήκος αυτών των εντυπωσιακών τειχών θα σας δώσει την ευκαιρία να εκτιμήσετε αυτό το αδιανόητο για εκείνη την εποχή το οχυρωματικό έργο της Μεσαιωνικής πόλης και να απολαύσετε την υπέροχη πανοραμική θέα της παλιάς και νέας πόλης της Ρόδου. Στη τέλεια διατηρημένη μεσαιωνική τάφρος φιλοξενεί το θέατρο Μελίνα Μερκούρη όπου πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται το καλοκαίρι.
Μπορείτε να ξεκινήσετε από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και να κάνετε μια βόλτα σε ένα από τους πιο καλοδιατηρημένους προμαχώνες του κόσμου. Αρχικά κατασκευάστηκαν κατά τη βυζαντινή εποχή, οι ιππότες τους επέκτειναν και τους ενίσχυσαν κατά τον 14ο έως τον 16ο αιώνα, λόγω των πολλών επιθετικών ενεργειών εναντίον τους. Με μήκος 4 χιλιόμετρα και πάχος ως και 12 μέτρα, περιλαμβάνουν ανθεκτικούς προμαχώνες, επιβλητικούς πύργους, πυροβολεία, στεγνή τάφρο και μερικές εντυπωσιακές πύλες.
Το Σουλεϊμάν Τζαμί κατασκευάστηκε το 1522, την ίδια χρονιά που η πόλη κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους. Με λευκά και ροζ χρώματα και τον κομψό του μιναρέ, το τζαμί δημιουργήθηκε για τους εορτασμούς της κατάκτησης του νησιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες του κόσμου. Με απόφαση των Οθωμανών, πολλές από τις εκκλησίες της Ρόδου μετατράπηκαν σε τζαμιά.
Το Τζαμί του Σουλεϊμάν βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της οδού Σωκράτους. Η διασταύρωση οδηγεί σε διάφορα μικρά παρεκκλήσια, όπως αυτό του Αγίου Φανουρίου (13ος αιώνας). Καθώς και σε ενδιαφέρουσες πλατείες όπως η Δωριέος με το Τζαμί του Ρετζέπ Πασά και η Αρίωνος με τα τούρκικα Λουτρά (16ος αιώνα). Κατά μήκος της οδού Σωκράτους μπορείτε να βρείτε καταστήματα δώρων, πολλά παραδοσιακά μαγαζιά καθώς και καφέ ή εστιατόρια. Η Σωκράτους καταλήγει στη δημοφιλή πλατεία του Ιπποκράτους κοντά στη θαλασσινή πύλη. Η Θαλασσινή Πύλη είναι η μεγαλύτερη και η πιο εντυπωσιακή από τις 7 πύλες που βρίσκονται κατά μήκος των τειχών.
Από την πλατεία Ιπποκράτους ξεκινά και η οδός Αριστοτέλου που περνά παράλληλα των τειχών και οδηγεί στην πλατεία των Εβραίων Μαρτύρων. Εκεί είναι και το κέντρο της παλιάς εβραϊκής συνοικίας, όπουβρίσκονται επίσης το Ναυαρχείο, η Εβραϊκή Συναγωγή, η Παναγία του Μπούργου και ο Ξενώνας του Ιππότη της Αγίας Αικατερίνης.
Νέα Πόλη της Ρόδου, θεωρείται το κομμάτι που βρίσκεται έξω από τα τείχη. Ήταν εκεί όπου οι ντόπιοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν αρχικά αφού εξορίστηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του 1522. Η παρούσα εμφάνισή του δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής και ιδιαίτερα της δεκαετίας του 1930. Οι Ιταλοί έχτισαν διοικητικά κτίρια αρτ ντεκό με θέα στο λιμάνι Μανδράκι που περιλαμβάνουν το ταχυδρομείο, το δημαρχείο, το θέατρο και τη σκεπαστή αγορά.
Στο βορειότερο άκρο της Πόλης βρίσκονται οργανωμένες παραλίες, όπου τη καλοκαιρινή σεζόν θα βρείτε beach bars και ξαπλώστρες προς ενοικίαση για να περάστε μια χαλαρωτική μέρα δίπλα στη θάλασσα.
Το λιμάνι χρονολογείται από την ίδρυση της πόλης, το 408 π.Χ. Ένας μακρύς κυματοθραύστης, κατά μήκος του οποίου στολίζουν 3 γραφικοί ανεμόμυλοι, προστατεύει το λιμάνι. Στη βόρεια άκρη του, στέκει επιβλητικό το φρούριο του Αγίου Νικολάου (15ος αιώνας). Στην είδοδο του λιμανιού χαρακτηριστικοί είναι οι δύο πέτρινοι κίονες με τα χάλκινα αγάλματα του Έλαφου και της Ελαφίνας στην κορυφή τους. Το ελάφι είναι οικοσηματολογικό σύμβολο της Ρόδου και συνεχίζει να απεικονίζεται σε κεραμικά όπως πλακάκια, σκεύη και τασάκια που πωλούνται ως αναμνηστικά. Εδώ θα βρείτε εκδρομικά σκάφη και γιοτ που προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές με πλοίο στις παραλίες της Ρόδου ή στα κοντινά νησιά Χάλκη και Σύμη!
Λέγεται ότι κατά την αρχαιότητα, ο μυθολογικός Κολοσσός της Ρόδου, το τεράστιο άγαλμα του 3ου αιώνα στεκόταν στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα δύο ελαφάκια.
Η παραλία Έλλη είναι η κύρια παραλία της πόλης που προσελκύει μεγάλο πλήθος λουόμενων κατά τη θερινή περίοδο. Τα καταγάλανα νερά της, παραμένουν αρκετά ζεστά για μια βουτιά μέχρι τον μήνα Οκτώβριο. Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της να καλύπτεται από βότσαλα, αλλά μην ανησυχείτε καθώς υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το νερό στην περιοχή τείνει να βαθαίνει αρκετά γρήγορα, έτσι μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για μικρά παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η πλατφόρμα κατάδυσης για βουτιές από ύψος 6 μέτρων! Η περιοχή προσφέρεται επίσης για κολύμβηση με αναπνευστήρα.
Ένα ακόμη από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη πόλη της Ρόδου, είναι σίγουρα να επισκεφτείτε την Ακρόπολη της Ρόδου. Στα ερείπια του αρχαιολογικού αυτού πάρκου διατηρούνται πολλές σημαντικές αρχαιότητες. Το ανακαινισμένο αρχαίο στάδιο του Διαγόρα και το μικρό μαρμάρινο θέατρο που φιλοξενεί σήμερα μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης με τα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!
Ένα από τα πιο όμορφα μέρη για επίσκεψη στην πόλη της Ρόδου είναι το πάρκο Ροδίνι. Το πάρκο απέχει μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της Ρόδου και μπορείτε εύκολα να το βρείτε καθώς βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Ρόδου-Λίνδου.
Το πάρκο Ροδίνι διακρίνεται για το ποταμάκι που το διασχίζει και την πλούσια χλωρίδα που δημιουργείται από αυτό. Θα συναντήσετε επίσης φιλικές πάπιες και πολλά παγώνια, καθώς και το σπάνιο ψάρι Γκιζάνι! Το πάρκο διαθέτει αναψυκτήριο και η είσοδος είναι δωρεάν.
Το Ενυδρείο βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού της Ρόδου. Χτίστηκε το 1936 από τους Ιταλούς, κι από το 1963 λειτουργεί ως ενυδρείο με το όνομα Υδροβιολογικός Σταθμός της Ρόδου. Επίσης λειτουργεί ως ένα από τα ερευνητικά κέντρα της Μεσογείου.
Ο Υδροβιολογικός Σταθμός της Ρόδου διαθέτει ένα σύστημα κυκλοφορίας ανοιχτού νερού. Αυτό μπορεί να παρέχει φυσικές συνθήκες διαβίωσης για ένα ευρύ μεσογειακών θαλάσσιων οργανισμών όπως χελώνες, μύδια, χταπόδια, θαλασσινά λουλούδια κα.
Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μας? Θα θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη σας, καθώς και αν γνωρίζετε κάτι επιπλέον που αξίζει να επισκεφτεί ή να κανει καποιος στη πόλη της Ρόδου! Μη διστάσετε να αφήσετε τη πρότασή σας από κάτω στα σχόλια ή σε προσωπικο mail. Επιπλέον, αν πιστεύετε ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε άλλους μοιράστε το στα social media και κάντε την εγγραφή σας στο newsletter μας για να λαμβάνετε πρώτοι τα άρθρα μας!