Η Ακρόπολη της Ρόδου βρίσκεται στη δυτική πλευρά και στο ανώτερο μέρος της πόλης με την είσοδο της να είναι ελεύθερη αντίθετα με άλλες αρχαίες ακροπόλεις. Ο χώρος αποτελούσε μια τεράστια πόλη με ιερά, μεγάλους ναούς, δημόσια κτίρια και κρυφούς λατρευτικούς χώρους. Τα κτίρια χτίστηκαν σε απότομες πλαγιές που υποστηρίζονταν από ισχυρούς τοίχους που τα συγκρατούσαν.
Το θέμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής της Ακρόπολης της Ρόδου εκφράστηκε υπέροχα από την ένωση της φυσικής κομψότητας και της τεχνητής δημιουργίας. Οι υποδομές της χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο.
Οι ανασκαφές διεξήχθησαν από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή κατά τον ιταλική κατοχή του νησιού τη περίοδο 1912-1919. Από το 1946 και μετά, η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία πραγματοποίησε επιπλέον ανασκαφές οι οποίες πρόσθεσαν κι άλλες γνώσεις στην ιστορία και τοπογραφία του χώρου.
Κατά τη διάρκεια της ιταλικής εισβολής, υπήρξε σημαντική ανοικοδόμηση ανάλογη με το κλίμα της περιόδου. Το 1946 και μετά, η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία πραγματοποίησε νέες έρευνες ανοικοδόμησης στην περιοχή του Ναού του Πύθιου Απόλλωνα, ο οποίος είχε υποστεί σημαντικές ζημιές ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και του βάρους των πυροβόλων που τοποθετήθηκαν εκεί. Τη περίοδο του 60 και του 70, νέες απόπειρες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν στη δυτική βάση του ίδιου ναού, και το 1996 πραγματοποιήθηκε περαιτέρω ανακαίνιση του καθώς και της Νυμφαίας.
Ολόκληρη η Ακρόπολη δεν έχει ανασκαφεί πλήρως ακόμη. Η αρχαιολογική περιοχή εμβαδού 12.500 τ.μ. έχει απομονωθεί από σύγχρονα κτίρια για να συνεχιστεί η εξερεύνηση της. Η αρχαία αυτή πόλη είναι γεμάτη μυστήρια του παρελθόντος και ένα εξαιρετικό μέρος για εξερεύνηση!
Μία εκδρομή στη Ρόδο θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα παρακάτω μνημεία:
Αυτοί οι ναοί βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για επίσκεψη στην πόλη της Ρόδου. Τέσσερα τύμπανα με μεγάλα στήλη και τμήματα της πρωτεύουσας και το επιστύλιο που είναι ακόμη ορατά στον ιστότοπο αποτελούν ένδειξη του εξαιρετικού χαρακτήρα του. Ήταν εδώ που οι Ρόδιοι κράτησαν τα αρχεία των συνθηκών τους με άλλα έθνη. Ο ναός βρισκόταν σε έναν μεγάλο ιερό περίβολο που περιβαλλόταν στα ανατολικά από μια Στοά.
Στα νοτιοανατολικά του τοιχίου της Στοάς, Η Νυμφαία αποτελούνται από τέσσερις υπόγειες κατασκευές, σαν σπηλιές σκαλισμένες σε βράχο, οι οπίες έχουν σκάλες εισόδου και συνδέουν διόδους με μια μεγάλη τρύπα στο μεσαίο τμήμα του κτηρίου. Υπάρχουν επίσης, χώροι για ειδώλια στους εσωτερικούς τοίχους. Η εικόνα συμπληρώνεται από δεξαμενές νερού και πλούσια βλάστηση. Ένας χώρος αναψυχής και λατρείας.
Δίπλα στο Σταδιο βρίσκεται το φτιαγμένο από μάρμαρο, Ωδείο. Χρησιμοποιούνταν είτε για μουσικές δραστηριότητες είτε για ρητορικές διαλέξεις από εξέχοντες Ρόδιους ομιλητές και ήταν χωρητικότητας περίπου 800 θεατών.
Βρίσκεται στη νότια πλευρά του λόφου και στη δυτική πλευρά μιας ευρείας ορθογώνιας βάσης. Ο Ναός του Πυθίου Απόλλωνα ήταν ένας περιφερειακός ναός του Πόρου, μικρότερος από τον ναό της Αθηνάς και του Δία. Ένα μέρος της βορειοανατολικής πλευράς με τέσσερις στήλες και ένα μέρος του επιστύλου αναστηλώθηκε ώστε να θυμίζει το αρχικό του σχήμα.
Τα θεμέλια της στοάς έχουν διατηρηθεί και μαρτυρούν την εντυπωσιακή πρόσοψη που ήταν ορατή από τη πόλη και τα λιμάνια.
Στο ίδιο πλάτωμα βρίσκονται τα απομεινάρια κι άλλων χώρων λατρείας, ένας εκ των οποίων πιστεύεται ότι ήταν αφιερωμένος στη θεά Αρτέμιδα.
Η επίσκεψη του Σταδίου, στους πρόποδες του λόφου, είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα που πρέπει σίγουρα να κάνετε μιας και αποτελεί ίσως το πιο εντυπωσιακό μνημείο στην Ακρόπολη της Ρόδου. Η ανασκαφή και αναστήλωσή του έγινε από του ιταλούς κατά τη ιάρκεια της κατοχής του νησιού. Το στάδιο έχει 600 πόδια ή 200 μέτρα μήκος. Τα αυθεντικά τμήματά του που διατηρούνται έως σήμερα βρίσκονται στις θέσεις των επισήμων, στα κάτω έδρανα, στη σφενδόνη και στο μέρος που ήταν τοποθετημένος ο μηχανισμός εκκίνησης των αθλητών.
Το γυμνάσιο ήταν ένα μεγάλο τετράγωνο κτίριο περίπου 200 μέτρων κάθε πλευράς, ακριβώς στα ανατολικά του σταδίου. Σημαντκό κτίριο γιατί φιλοξενούσε καλλιτεχνικά έργα.
Σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε στη περιοχή, δίπλα στο Γυμνάσιο και στο Ωδείο υπήρχε σημαντική βιβλιοθήκη με ρητορικού χαρακτήρα συγγράματα και όχι μόνο.
Μια επίσκεψη στην Ακρόπολη της Ρόδου, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο νησί της Ρόδου όταν βρεθείτε εκεί.
Πηγή : Υπουργείο Πολιτισμού