Πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τα Εφτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου και μπορείτε να τα ονομάσετε γρήγορα. Γνωρίζετε όμως ποιά ήταν τα Εφτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου; Μπορείτε να τα ονομάσετε όλα;
Για όσους δεν γνωρίζουν ή δε θυμούνται, δημιουργήσαμε το παρακάτω άρθρο για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους. Αυτές είναι οι κατασκευές της κλασικής αρχαιότητας που αποδεικνύουν την εφευρετικότητα των ανθρώπων που έζησαν στους πρώτους πολιτισμούς.
Η Πυραμίδα του Χέοπα της Γκίζας στην Αίγυπτο είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη από τις 3 πυραμίδες της Γκίζας. Είναι επίσης το αρχαιότερο από τα Εφτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Χτίστηκε κατά τη κυριαρχία του Φαραώ Χέοπα, μεταξύ 2.584 και 2.561 π.Χ. Ο μεγάλος τάφος προοριζόταν για να χρησιμεύσει ως το σπίτι του ισχυρού Φαραώ και για όλα όσα θα αποκτούσε κατά τη διάρκεια της ζωής του και ήθελε να τα έχει μετά το θάνατό του. Αυτό που είναι το πιο εκπληκτικό είναι ότι η Μεγάλη Πυραμίδα είναι το μοναδικό θαύμα του αρχαίου κόσμου που συνεχίζει να υπάρχει και να στέκεται ψηλά μέχρι σήμερα.
Υπήρχε γενικά η πεποίθηση ότι οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας βρίσκονται κοντά στο βασιλικό παλάτι, 80 περίπου χιλιόμετρα νότια της σύγχρονης Βαγδάτης του Ιράκ. Υπήρχαν πολλές εικασίες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία και την κατασκευή αυτού του θαύματος. Η πιο διαδεδομένη είναι αυτή που θέλει τη δημιουργία τους από τον Βαβυλωνιακό Βασιλιά Ναβουχωδονόσορα τον II, μεταξύ 605 και 562 π.Χ. Τους δημιούργησε για χάρη της γυναίκας του βασίλισσας Αμύτη για τον λόγο του ότι έχασε τις κοιλάδες και τους καταπράσινους λόφους της πατρίδας της. Κάποιοι πιστεύαν ότι αυτοί οι κήποι κρέμονταν, ενώ άλλοι επέμεναν ότι οι κήποι ήταν ψηλά στον αέρα. Η ψευδαίσθηση αυτή δημιουργούνταν διότι τα φυτά καλλιεργούνταν πάνω από το επίπεδο του εδάφους και οι ρίζες των δέντρων σε μια από τις ταράτσες.
Ο Ναός της θεάς Αρτέμιδος θεωρούνταν ως ο πιο μεγαλοπρεπής ναός της Μεσογείου μετά την ολοκλήρωσή του. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο τεράστιο μέγεθος των 110×55 μέτρων του, καθώς και στα περίπλοκα έργα τέχνης που το κοσμούσαν. Κατασκευάστηκε από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο, περίπου το 550 π.Χ. για να τιμήσει την Άρτεμη, μία από τις τρεις θεές του Ολύμπου. Δυστυχώς, ένας νάρκισσος, με το όνομα Ηρόστρατος, έχοντας ως στόχο να μείνει το όνομά του στην ιστορία τον εκαψε ολοσχερώς.
Το τεράστιο άγαλμα του θεού της αστραπής και του ουρανού, Δία, ήταν φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο και χρυσό. Βρισκόταν σε έναν ναό στην Αρχαία Ολυμπία, γνωστή τοποθεσία για την προέλευση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το έφτιαξε ο Έλληνας γλύπτης Φειδίας γύρω στο 435 π.Χ. και το ύψους 12 μέτρων δείχνει τον βασιλιά των Ελλήνων θεών, με το στήθος του γυμνό καθισμένο στον ξύλινο θρόνο του. Πολύτιμοι λίθοι χρησιμοποιήθηκαν ως περίτεχνες διακοσμήσεις, αλλά όλα, συμπεριλαμβανομένου του Αγάλματος και του ίδιου του ναού, μετατράπηκαν σε στάχτη όταν ξέσπασε φωτιά το έτος 462.
Όπως υπονοείται από το όνομα του, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού ήταν ένας τάφος που κατασκευάστηκε για τον κυβερνήτη της Μικράς Ασίας, Μαυσώλη της Καρίας. Αφού πέθανε το 353 π.Χ., η Αρτεμισία, η αγαπημένη του σύζυγος, διέταξε προς τιμήν του την κατασκευή του μνημείου. Σύμφωνα με τον μύθο, η χήρα του Μαυσώλη που ήταν γεμάτη θλίψη αποφάσισε να πιει ένα φίλτρο φτιαγμένο από τη στάχτη του άντρα της και μετατράπηκε η ίδια σε τάφο. Ήταν γνωστή για την αφοσίωση που είχε στον άντρα της και μετά το θάνατό της, θάφτηκε επίσης στο ίδιο μαυσωλείο.
Με ύψος πάνω από 100 μέτρα, ο Φάρος της Αλεξάνδρειας χρησίμευσε ως η επιτομή κάθε φάρου έκτοτε. Δημιουργήθηκε από τον Σώστρατο της Κνίδου, πιθανώς για τον Πτολεμαίο το Ι, και ολοκληρώθηκε περίπου το 280 π.Χ. Κατάφερε να αντέξει αρκετούς σεισμούς, αλλά όχι σε αυτόν του 1375 μ.Χ. ο οποίος τον κατέστρεψε. Μετά από χρόνια, Γάλλοι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανακαλύψουν ξανά τα ερείπια του στον πυθμένα του λιμανιού της Αλεξάνδρειας το 1994. Ο υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε το σχέδιο κατασκευής ενός υποβρύχιου μουσείου που θα φιλοξενει τα βυθισμένα ερείπια.
Το τελευταίο από τα Εφτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου είναι το άγαλμα του θεού Ήλιου. Το γιγάντιο αυτό άγαλμα είχε ύψος 33 μέτρων και βρίσκόταν στην αρχαία πόλη της Ρόδου. Ο Κολοσσός της Ρόδου κατασκευάστηκε για να τιμήσει τη νικηφόρα νίκη των Ροδίων στην πολιορκία τους από τους μακεδόνες το 305 π.Χ. Δυστυχώς, έμεινε όρθιος μόνο για περίπου 50 χρόνια καθώς ανατράπηκε από σεισμό που έπληξε της πόλη της Ρόδο το 226 ή το 225 π.Χ.
Πηγές:
History – Sevens Wonders of the Ancient World – List & Timeline
Britannica – Seven Wonders of the World | List & Pictures
Πόσα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου γνωρίζατε; Πιστεύετε ότι αυτό το άρθρο αξίζει τον κόπο να διαβαστεί κι από άλλους; Κοινοποιήστε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εγγραφείτε στο blog μας για να λαμβάνεται πρώτοι τα άρθρα μας!
Amazing article. Thank you so much.